- A + A
Yöresel Yemekler

Ardahan Çiçek Balı

Ardahan dünyadaki dört önemli arı ırkından biri sayılan Kafkas Arı Irkı'nın gen merkezidir. İlin sahip olduğu bitki örtüsü çeşitliliği ve Kafkas Arı Irkının maharetiyle Ardahan’a özel bir bal üretilmektedir. Ardahan Çiçek Balı coğrafi işareti ile 2017 yılında tescil edilen balın rengi şeffaf, parlak bir görüntüye sahiptir.

Göle Kaşarı

Göle'nin temiz ve saf doğasında, zengin bitki ve çiçek örtüsüne sahip yaylarında otlayan ineklerin sütünden mayalanarak yapılan kaşar peyniri, lezzeti ile benzersizdir. Adeta yaylaların ve otlakların çiçeklerinin rengini, kokusunu ve aromasını bünyesinde barındıran Göle kaşarının kendine özgü bir tadı vardır. Yaklaşık 100 yıldır büyük özveri ve titizlikle yapılan Göle kaşarı, ilk olarak çiğ sütün mayalanmak için konulan kazanda ve 40 derece sıcaklıkta olgunlaşmaya alınmasıyla başlar. Burada olgunlaşma ve mayalanma süreci tamamlanan süt, tambur üzerinde pıhtılaşmasının ardından parçalanmaya alınır. Aynı tamburda suyundan arındırılan pıhtılar, terleme kazanında bir süre yoğrulur. Yaklaşık 80 derecelik sıcak su içerisinde haşlanan pıhtılar, hamur haline dönüştükten sonra ahşaptan tezgaha alınır ve tekrar yoğrulur. Yoğruldukça sararan, sarardıkça da kendi rengine bürünen kaşar kuzey rüzgarları ile havalandırılan depolarda sarıçam tezgahlarda olgunlaştırıldıktan sonra satışa sunulur. 1992 yılından önce Göle’nin Kars’a bağlı bir ilçe olması nedeniyle bu peynir Kars Kaşarı olarak da bilinmektedir. Kars Kaşarı Coğrafi işareti alan olarak Ardahan’ı bütün ilçeleri ile birlikte kapsamaktadır.

Kaz

Ardahan, Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinin önemli merkezlerindendir. İlkbahar mevsiminden itibaren meralarda otlatılarak büyütülen kazlar, ekim ayında yaklaşık 1,5 ay besiye alınarak irileşmeleri için sadece beslenir ve kar yağışının ardından kesilir. Kaz etinin lezzetli olması için kar yemesi önemlidir. Kar yedikten sonra kesilen kazlar tuzlanıp, ayazda kurutularak depolanmaya hazır hale getirilir. Kaz, Ardahan-Kars yöresinin geleneksel bir yemeği olup tandırda, haşlanarak, fırınlanarak veya mantısı yapılarak farklı şekillerde sunulur.

Türkmen Saçak Peyniri

Ardahan bölgesinin bilinen en eski peynirlerinden biri olan Türkmen Peyniri; yağsız, muhafazası kolay, tüketimi çok yönlü bir üründür. Halk arasında tel peynir olarak da bilinen bu peynir türü halen Ardahan’ın Damal ilçesinde ve köylerinde yapılmakta ve tüketilmektedir. Ticari bir yönü olmamakla beraber sadece hane halkı için üretilmekte ve sınırlı sayıda kalmaktadır.

Badela Elması

Halk arasında içi de dışı da kırmızı elma olarak bilinen Badela Elması Türkiye’de sadece Ardahan’ın Posof ilçesinde yetiştirilmektedir. Şeker hastalığına da iyi geldiği belirtilen elmanın üretiminin artırılması için Posof ilçesinde bahçelere ağaçlar dikilmiş ve üretimine başlanmıştır. Aynı zamanda elmanın coğrafi işaretinin alınması için de çalışmalar devam etmektedir.